Gimnazija "Vuk Karadžić" Trstenik


Dobro došli na naš web sajt!
IT smer I-1
školska 2021/22.


"Znanje je moć" - Fransis Bejkon

O nama

"Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet." – Nelson Mandela

sl

Reč odeljenjskog starešine - Gordana Antić

I ove školske godine imamo kvalitetno odeljenje specijalizovano za računarstvo i informatiku. Grupa mala, ali odabrana. Iako su došli sa različitim nivoima predznanja, svi su zainteresovani za rad i, evo posle završene prve godine, može se reću da su postigli izuzetno dobar uspeh. Radoznali su, kreativni, željni znanja... Na časovima razvijamo prijatnu atmosferu za učenje, pomažemo jedni drugima, naročito se neguje drugarska komunikacija, timski rad, uvažava svačije mišljenje...

Izabrali su gimnazijski smer koji ih upućuje na buduća zanimanja vezana za IT oblasti. To podrazumeva celoživotno učenje, istrajnost u poslu, predanost, obraćanje pažnje na detalje, razvijanje osećaja za sklad i lepotu, dizajn, razvoj logičkog mišljenja, analitičkog zaključivanja, upornost u postizanju ciljeva... U tom smislu, tim kolega koji im predaju je na dobrom putu da kod njih razvije većinu ovih osobina, što će im olakšati dalje školovanje i naučiti ih da razmišljaju svojim glavom.

Za kraj, nekoliko mudrih izreka koje upućujem svojim učenicima:

"Onaj koji ističe tvoje nedostatke, nije ti uvek neprijatelj; onaj koji ističe tvoje vrline, nije ti uvek prijatelj."
"Ne boj se, što ne znaš - boj se, što ne učiš."
"Učitelji samo otvaraju vrata, dalje vi idete sami."
"Ne govorite, ako to ne menja tišinu na bolje."
"Nije važno kojom brzinom ideš ka svom cilju, najvažnije je da se ne zaustavljaš".Naši utisci - Branka Arsić

Naš smer je ove godine upisalo 14 dečaka i 2 devojčice. Iako nas ima sa različitih strana, odlično se slažemo. Atmosfera je od prvog dana bila jako prijatna, kako za rad, tako i za druženje. Od početka školske godine nije bilo nikakvih problema. Pored toga što se slažemo međusobno, odlično se slažemo sa većinom profesora. Utisak učenika o stručnim predmetima je pozitivan. Na samom početku bilo je malo teže, iz razloga što su lekcije koje smo izučavali bile nove i nepoznate, ali uvek su bile jako zanimljive. Od stručnih predmeta smo u prvoj godini imali: programiranje, primenu računara i računarske sisteme. Predmet koji bih rekla da je bio najnoviji, odnosno, najmanje poznat učenicima, jesu računarski sistemi. Predmet iz kog smo najviše naučili je programiranje. Materijali koje profesori šalju na google učionicu su izuzetno korisni i sadrže sve informacije koje su nam potrebne da savladamo gradivo. U toku godine smo uradili i par seminarskih radova, što mislim da je odličan način da se primeni znanje iz primene računara i drugih predmeta. Iz primene računara smo do sada obradili Word, PowerPoint i Excel, što je bilo velika olakšica prilikom izrade seminarskih radova. Pored stručnih predmeta učenicima su takođe zanimljivi predmeti kao što su srpski, fizika, hemija… Iako ti predmeti ne obuhvataju struku informatičkog odeljenja, super se snalazimo, što je dosta i do profesora koji nam predmete predstavljaju na sto bolji i zanimljiviji način. U informatičkom smeru se uči samo jedan strani jezik, engleski. Dakle, za razliku od prirodnog i društvenog smera, mi nemamo drugi strani jezik i latinski. Jedan od važnijih predmeta nam je matematika. Imamo 5 časova nedeljno i radimo znatno više od drugih smerova, sa obzirom da imamo više gradiva. Oblasti koje dodatno izučavamo su brojevni sistemi, nizovi i matrice. Iz matematike su časovi izučavanja gradiva i vežbanja odlično raspoređeni.

Po našem mišljenju, ovo je najbolji smer gimnazije. Ispunio je naša očekivanja i želje, ali zahteva posvećenost i dosta truda. Uči nas da budemo istrajni i da ne odustajemo na prvoj prepreci.

O nama - pojedinačno

"Svi vaši snovi mogu postati stvarnost – ukoliko imate hrabrosti da ih sledite." – Volt Dizni

Branka Arsić
David Arsić
Nikola Arsić
Viktor Vukčević
Dušan Gajić
Martin Gobeljić
Uroš Đurić
Filip Janković
Aleksa Kotlajić
Nemanja Lešević
Luka Miljković
Aleksa Minašević
Jovan Mihajlović
Teodor Mladžić
Lazar Pavlović
Katarina Čarević

Radovi

"Ništa nije nemoguće za onoga ko ima volju pokušati." – Aleksandar Veliki.

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI UČENIKA IT SMERA

"Prijatelj je neko ko ti daje potpunu slobodu da budeš ono što jesi." - Jim Morrison.


Dan otvorenih vrata

Učenici I-1 i II-1 uzeli su učešće u aktivnostima za predstavljanje IT smera naše gimnazije u okviru projekta Dan otvorenih vrata. Učenicima osmih razreda osnovnih škola naše opštine predstavili su zahtevnije zadatke koje su radili na časovima redovne nastave, iz programiranja, primene računara i računarskih sistema, od kreiranja igrica, do obrade slika, grafike, zvuka, filma...Druženje - team building

Uspešan završetak školske godine bio je povod za još jedno druženje IT-jevaca... Vidimo se sledeće školske godine!