Većina mladih dosta svog slobodnog vremena provodi igrajući igrice. Ali da li su se nekada zapitali kako te igrice nastaju, ko ih pravi, i da li će oni moći jednog dana da naprave svoju igricu?

Sve odgovore na ova pitanja, kao i znanje, daje IT smer koji omogućava učenicima, koji vole da rade na računaru, da svoj talenat i interesovanje pretvore u životnu profesiju. Stečeno znanje iz oblasti IT- ja, učenicima ovog smera daje ogromnu prednosti u odnosu na druge vršnjake, jer će razumeti proces digitalizacije koji je sve više zastupljen. Postoji veliki broj učenika koji žele da upišu ovaj smer, ali smatraju da nemaju dovoljno veliko znanje za polaganje prijemnog ispita iz matematike. U odeljenju je uvek zastupljen timski rad, jer ova profesija to i zahteva. Samim tim i druženje je jače. Ovaj smer sam upisala bez ikakvog znanja o tome šta me očekuje i da li ću uspeti, jer nisam imala nikakvo znanje iz oblasti IT. Ali sam imala cilj, koji imam i sada, a to je da postanem uspešna osoba, zadovoljna svojim poslom.

Najvažniji u celoj ovoj priči jesu profesori, jer oni nas ohrabruju, da učimo i budemo istrajni „jer mi smo IT-jevci“!

Jana Katić

Tokom prve godine, naučila sam zaista puno novih stvari. Na početku je bilo teško, ali kada uđete u štos shvatite da možete da razumete gradivo. Ovaj smer pruža izuzetno znanje na polju računarstva i informatike, kao i matematike i fizike. Naučićete razne programske jezike, radićete u mnogim programima i razumeti šta je računar i na koji način funkcioniše. Matematiku ćete raditi više i ozbiljnije, ali vam je ona zaista potrebna za razumevanje i stvaranje logike kod programiranja. Mnogi misle da su učenici u IT odeljenju vrlo ozbiljni i nedruželjubivi (što je bilo i moje mišljenje na početku), međutim shvatićete da svako od njih ima slična interesovanja, pa ćete se lako uklopiti i stvoriti nove prijatelje. Zanimljivo je to što mi „ajtijevci“ imamo svoje šale koje ne može baš svako da razume i naravno u vezi su sa informatikom. Svakom ko voli računare i ko je svestan da biti u ovom odeljenju ne podrazumeva samo igranje igrica, već ozbiljan i posvećen rad, preporučila bih da upiše ovaj smer.

Anđela Isailović

U specijalizovanom IT odeljenju svaki dan je naravno nova šansa da se otkrije i nauči nešto novo i korisno. Sam početak je bio izazov, do tada meni nepoznato programiranje i ostali stručni predmeti pokazali su se kao jedan veliki poduhat koji je vredan rada i truda. Digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje ćemo steći naredne četiri godine predstavlja veoma važnu stavku za naše dalje usavršavanje i napredak u ovoj oblasti.

Nikolina Jovanović
Mihajlo Mijailović Tamara Lukač Teodora Čarević Nemanja Mitić Stevan Kotlajić Dimitrije Drobnjak Nela Nikolić Danilo Jovanović
Bojana Stevanović

top