Dan programera
Međunarodni dan programera ustanovljen je 2009. u Rusiji gde je i zvanično priznat kao praznik. Od tada se obeležava svakog 256. dana u godini zato što broj 256 označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom (najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru). Međunarodni dan programera obeležava se 12. septembra u prestupnoj, a 13. septembra u prostoj godini. U Kini, Dan programera se obeležava 24. oktobra Ovaj dan je izabran zato što je 1024 = 210 (1024 je takođe važan broj za programere), a za razliku od ruskog nema problem sa prestupnim godinama.

Dan informatičara u Srbiji
Dan informatičara Srbije se obeležava kao sećanje na 18.  novembar  kada je davne 1960.  godine promovisan “CER 10” prvi  domaći digitalni računar proizveden u Institutu Mihajlo Pupin. Naša zemlja je tada bila jedna od šest u svetu,  gde su postojala znanja, a i interes države da se proizvede digitalni računar. Projektovanje i proizvodnja digitalnog računara su tada predstavljali vrhunski naučni i tehnološki poduhvat.

Zašto se greške u kompjuterima zovu „bagovi“?
Prvi kompjuterski „bug“ bio je pravi insekt, moljac koji se zavukau unutar računara „Mark II“ u istraživačkoj laboratoriji mornarice SAD. On je izazvao probleme u radu releja tog računara. U to vreme računar je koristila Grejs Hoper, naučnik u američkoj mornarici, koja je otklonila problem i zabeležila njegov uzrok. Kasnije je na osnovu toga skovan termin „debugging“, a ostaci prvog kompjuterskog „bug“-a danas se nalaze u Muzeju američke istorije Smitsonijan instituta.

Najduža reč u jednom redu tastature
Besposleni amerikanci bavili su se totalno nebitnim stvarima i otkrili su da je najduža reč koja može da se napiše koristeći samo jedan red tastature – TYPEWRITER. A besposleni Srbi potrorošili su vreme na traženje najduže srpske reči po istom principu koja glasi – PORUŠITE.

Prva kompjuterska buba
Ne bug, nego buba. Tako je Doug Engelbart nazvao svoj uređaj koji je napravio krajem 1963. godine. Ako niste znali, to je današnji miš, ali je pronalazača on više podsećao na bubu umesto na miša.

Kome treba škola?
Jedan od osnivača i generalni direktor kompanije RIM (operativnog sistema koji koristi BlackBerry) napustio je fakultet i osnovao svoju kompaniju nakon što je pročitao knjigu osnivača Microsofta, Bila Gejtsa (koji je takođe napustio školovanje).

Ne vidi im se kraj…
Procenjuje se da danas postoji više od 20 milijardi web stranica na Internetu i taj broj se znatno povećava svakog dana. Takođe, u svetu postoji više od dve milijarde korisnika Interneta.

Digitalni novac
Samo oko 10% svetskog novca postoji fizički i opipljiv je. 90% novca postoji samo u računarima (ne računajući Bitcoin koji je isključivo elektronska valuta).

Neprobojna šifra
Genijalno ili suludo? Čak osam godina šifra za računarsku kontrolu nuklearnih projektila SAD-a bila je – 00000000.

Betoven
Kapacitet CD-a je 74 minuta muzike, zato što su Philips i Sony, koji su zajednički zaslužni za razvoj CD formata, odlučili da na njega mora da stane cela Betovenova deveta simfonija.

Biznis…
Prošlo je vreme „klinaca“ koji su pisali viruse da bi se dokazali.  Oko 70% pisaca virusa danas radi za organizovane kriminalne grupe.

Najstariji domen
Prvi i još uvek aktivan domen je Symbolic.com. Kreiran je 15. marta 1985. godine.Flajer za IT odeljenje

top